دبيركل ناتو در واكنش به اظهارات فيروزآبادي :سامانه هاي پاتريوت كاربري دفاعي محض دارد

ساخت وبلاگ

 

دبيركل ناتو در واكنش به اظهارات فيروزآبادي
 
سامانه هاي پاتريوت كاربري دفاعي محض دارد
 


گروه سياسي| در شرايطي كه رسانه‌هاي تركيه دليل لغو سفر محمود احمدي‌نژاد به تركيه براي شركت در مراسم بزرگداشت مولانا را اظهارات سرلشگر فيروزآبادي درباره جمع‌آوري سامانه‌هاي پاتريوت از خاك تركيه عنوان كرده‌اند، دبيركل ناتو در واكنش به مواضع رييس ستاد كل نيرو‌هاي مسلح ايران اعلام كرد: استقرار سامانه پاتريوت در تركيه، يك اقدام دفاعي محض است. اين اظهارات مشابه آن چيزي است كه مقامات آنكارا در واكنش به ابراز نگراني‌هاي تهران درباره اين سامانه آن را مطرح كرده و تاكيد داشتند چنين سامانه‌يي تنها براي دفاع است. سرلشگر فيروزآبادي روز شنبه با انتقاد از استقرار سامانه‌هاي پاتريوت ناتو در مرز تركيه با سوريه هشدار داده بود: «پاتريوت‌ها، ‌خط دفاعي براي صهيونيست‌ها و به دليل نگراني از موشك‌هاي ايران و حضور روسيه براي دفاع از سوريه هستند. هر كدام از اين پاتريوت‌ها يك نقطه سياه روي نقشه جهان و براي ايجاد يك جنگ جهاني است.» وي از تركيه خواسته بود پيش از اينكه آتشي در منطقه برافروخته شود، پاتريوت‌ها را جمع‌آوري كند.

اين در حالي است كه آندرس راسموسن، دبيركل ناتو، در كنفرانسي مطبوعاتي در بروكسل در واكنش به انتقاد‌هاي مقامات تهران گفت: از ابتدا اعلام كرديم كه استقرار سامانه پاتريوت صرفا اقدامي دفاعي است. ما براي حمايت و دفاع از هم‌پيمان خود تركيه، در خاك اين كشور مستقر شده‌ايم و قصد انجام هيچ اقدام هجومي را نداريم. به گزارش رويترز، وي مدعي شد: كشورهايي از استقرار سامانه پاتريوت نگران هستند كه ممكن است مقاصد ديگري براي به كارگيري توانايي‌هاي موشكي خود داشته باشند. راسموسن اضافه كرد: اميدوارم استقرار سامانه‌هاي موشكي پاتريوت، بازدارنده باشد تا كسي فكر حمله به تركيه را نكند. اين در شرايطي است كه علي‌اكبر صالحي، وزير امور خارجه ايران نيز در واكنش به استقرار سامانه موشكي پاتريوت در مرز تركيه با سوريه خاطرنشان كرد: تحليل ما اين است كه استقرار موشك‌هاي پاتريوت جز به ايجاد تحريك بيشتر و منجر شدن به يك اقدام غيرحساب‌شده به چيز ديگري رهنمون نمي‌شود. وي افزود: اين سامانه بيشتر تحريك‌كننده است تا بازدارنده.

ارمغان ناتو براي تركيه

با گذشت نزديك به 21 ماه از بروز بحران در سوريه و با بالا گرفتن تنش‌ها در اين كشور كه در ماه‌هاي اخير به تبادل آتش ميان تركيه و سوريه و ورود 200 هزار پناهجوي سوري به تركيه منجر شد، آنكارا از اعضاي پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) درخواست كرد به استقرار سامانه‌هاي پاتريوت در نزديكي مرز مشترك با سوريه چراغ سبز نشان دهند. به اين ترتيب اعضاي ناتو در ماه جاري ميلادي با درخواست تركيه براي ارسال سامانه‌هاي پاتريوت با هدف حمايت از اين كشور به عنوان يكي از اعضاي ناتو در مقابل حملات احتمالي سوريه موافقت كردند و روز جمعه لئون پانه‌تا، وزير دفاع امريكا دستور ارسال دو سامانه موشكي پاتريوت همراه با 400 نيروي امريكايي براي استقرار در مرز تركيه با سوريه را صادر كرد. از سوي ديگر شش واحد سامانه موشكي پاتريوت از سوي امريكا، هلند و آلمان در حال استقرار در مناطق مرزي تركيه با سوريه است و پيش‌بيني مي‌شود اين سامانه‌ها چند هفته ديگر فعال شوند.

دلايل پشت پرده

شبكه خبري انگليسي‌زبان آرتي روسيه با اشاره به موقعيت حساس ژئوپولتيكي تركيه در تحليل استقرار سامانه موشكي پاتريوت در اين كشور مي‌نويسد، تركيه اخيرا براي نفوذ بين منطقه و قدرت‌هاي غربي بر سر سامانه‌هاي موشكي ناتو تلاش مي‌كند و آنكارا بار ديگر به كانوني براي بحران جهاني تبديل شده است. آنچه زمينه‌ساز بحران اخير شده، درخواست تركيه از ناتو براي استقرار سامانه موشكي پاتريوت در استان‌هاي جنوبي است كه 900 كيلومتر مرز مشترك با سوريه دارند. هرچند تركيه اين اقدام را صرفا دفاعي توصيف مي‌كند اما با اعتراض كشورهاي منطقه شامل روسيه، ايران و سوريه مواجه شده است. والري گراسيموف، فرمانده ارتش روسيه هفته گذشته اعلام كرد: مسكو نگران مستقر شدن سيستم موشكي ناتو در تركيه است. همچنين اظهارات مشابهي نيز از سوي سخنگوي وزارت امور خارجه روسيه مطرح شد. با اين وجود احتمال كمي وجود دارد كه موشك‌هاي پاتريوت مستقر در تركيه تغيير كاربردي بدهند. ناتو در جريان نشست روزهاي پنج و شش دسامبر در بروكسل اعلام كرد اجازه استقرار موشك‌ها را به تركيه مي‌دهد و تركيه بايد به تعهدات پايبند باشد. گروهي از مقامات و كارشناسان ناتو به تركيه رفته‌اند تا شرايط اين توافق را بررسي كنند و طبق توافقنامه شش متخصص موشك پاتريوت ناتو، دو امريكايي، دو آلماني و دو هلندي به تركيه اعزام شده‌اند. موشك‌ها نيز ظرف چند هفته آينده به تركيه مي‌رسند. اكنون اين پرسش مطرح است كه چرا بايد برخي از اينكه تركيه از خاكش دفاع مي‌كند، نگران باشند؟ يا اينكه چرا براي گروهي جاي تعجب دارد كه تركيه از مزيت عضويت در ناتو استفاده مي‌كند؟ گروهي از كارشناسان مستقل نظامي مي‌گويند تنها مساله اهداف دفاعي در استقرار پاتريوت‌ها مطرح نيست. به گفته آنها، سيستم پاتريوت در برابر راكت‌ها استفاده نمي‌شود، در حالي كه تركيه در معرض بمباران با راكت از سوي سوريه قرار دارد. موشك‌هاي پاتريوت منهدم‌كننده موشك‌هاي ديگر و منهدم‌كننده هواپيما‌هاي جنگي هستند. اما سوريه موشك پيشرفته ندارد. اما اگر دليل صرفا دفاعي ناتو براي استقرار اين سامانه كافي نباشد، در پس اين پرده چه دليلي وجود دارد؟ اگر دليل اصلي ايجاد بازدارندگي در مقابل سوريه نباشد، چرا ناتو براي استقرار اين سيستم در منطقه شتاب به خرج داد؟ روزنامه كمرسانت به نقل از يك منبع ديپلماتيك روسي مي‌نويسد: تركيه از ناتو درخواست كرده است كه اين موشك‌ها را براي دفاع در برابر سوريه در اختيارش بگذارد. اما ممكن است دليل دومي هم وجود داشته باشد و آن آمادگي نظامي در برابر ايران است. در صورتي كه فاصله بين محل استقرار سامانه موشكي در تركيه و مرز ايران در نظر گرفته شود، به نظر مي‌رسد نگراني روسيه بي‌مورد باشد. اما بايد گفت كه اين سيستم مي‌تواند به آساني به هر جايي در تركيه از جمله مرز ايران منتقل شود. ديميتري پوليكانوف، معاون مركز پي‌آي‌آر، يك اتاق فكر مستقل در مسكو، مي‌گويد: اين موشك‌ها را مي‌شود به همه نقاط تركيه انتقال داد.

به گفته وي، با توجه به اينكه امريكا مي‌خواهد از تركيه به عنوان يك سپر موشكي پيشرفته استفاده كند، موشك‌هاي پاتريوت تا ابد آنجا خواهند ماند. از سوي ديگر تركيه به دنبال مدرن كردن تسليحات خود است و در چنين فضايي استفاده از اين سيستم در مقابل ايران دور از ذهن نخواهد بود.
 
 
 

 

 
 
واكنش‌ها به استقرار سامانه پاتريوت
 
حريت: احمد داوود اوغلو، وزير امور خارجه تركيه در واكنش به نگراني جمهوري اسلامي درباره پيامدهاي خطرناك استقرار موشك‌هاي پاتريوت در مرز تركيه و سوريه، مدعي شد: ايران بهتر است پيامي صريح به دولت سوريه دهد تا به خشونت‌ها پايان دهد.

مهر: رامين ‌مهمانپرست سخنگوي دستگاه ديپلماسي ايران درباره استقرار سامانه‌ ضدموشكي پاتريوت در مرز تركيه و سوريه از سوي ناتو خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي ايران موضع خود را از گذشته اعلام كرده است ما معتقديم بايد همه كشورهاي منطقه تلاش كنند تا ثبات و امنيت در منطقه حاكم شود.

ايسنا: سردار سلامي، جانشين فرمانده كل سپاه گفت: هر نوع ورود سيستم جديد از نيروهاي فرامنطقه‌يي در اين منطقه را براي امنيت منطقه مضر مي‌دانيم و معتقديم به توسعه دامنه تنش‌ها و ايجاد رقابت‌هاي تسليحاتي جديد كمك مي‌كند و ظرفيت تنش را افزايش مي‌دهد.
نیــــــــک نیــــــــــــــــــــوز...
ما را در سایت نیــــــــک نیــــــــــــــــــــوز دنبال می کنید

برچسب : ناتو ,موشک های پاتریوت ,مناسبات ایران و ترکیه , نویسنده : سردبیر نیک نیوز nick بازدید : 458 تاريخ : پنجشنبه 30 آذر 1391 ساعت: 6:24