بازتاب : گزارش خود را با فشار برخی نهادهای خاص از خروجی سایت حذف کردیم !

ساخت وبلاگ

 پس از گذشت سه هفته از انتشار گزارش مهم "بازتاب" درباره خطر غارت کالاهای موجود در کشور به دلیل سقوط قیمت دلار به عنوان صادرات، گمرک ایران صادرات 52 قلم کالا را ممنوع اعلام کرد.

 

سایت «بازتاب»، 20 مهر ماه در گزارش مهمی اعلام کرده بود، با افزایش قیمت دلار از حدود دوهزار تومان به بیش از سه هزار تومان، موج غارت کالاها در داخل کشور و ارسال آن به خارج، از سوی برخی مراکز خصوصی و شبه خصوصی آغاز شده است و به مسوولان کشور در این زمینه هشدار داده بود.

 

پس از انتشار این گزارش از سوی برخی نهادهای خاص پرونده سازی علیه بازتاب آغاز شد و با اعمال فشار به دستگاه قضایی، این گزارش خلاف منافع کشور قلمداد گردیده و از خروجی حذف شد. با این وجود، با گذشت کمتر از سه هفته از حذف این گزارش از خروجی بازتاب، اواخر هفته گذشته گمرک ایران در دستور العملی 52 قلم کالا را در فهرست ممنوعه صادراتی قرار داد:


گندم، آرد، شکر، قند، روغن نباتی، گوسفند زنده، گوشت قرمز، کاتد مس، مفتول مسی، پوست خام، انواع لاستیک خودرو، انواع محصولات پلیمری، ماشین‌آلات صنعتی و راهسازی وارداتی، قطعات خودروی وارداتی، انواع کاغذ، جو، ذرت دامی، کنجاله سویا، دانه سویا، شمش آلومینیوم، شمش فولاد، قراضه آهن، ضایعات پت، آخال کاغذ، سولفور مولیبدن، انواع چوب، چای وارداتی، جوش شیرین، وت بلو‌ (گاوی و گوسفندی)، استایرن مونومر، انواع برنج وارداتی، پلی‌اتیلن، انواع علوفه، پلی پروپیلین، انواع شیرخشک، پلی‌اتیلن ترفتالات، انواع کره حیوانی، پی وی سی، انواع محصولات فولادی، پلی‌استایرن، دوده کربن، دی‌اکتیل فتالات، سولفات سدیم، اکریلونیتریل بوتادین استایرن، کربنات سدیم، کریستال ملامین، سود کاستیک، اسیدسولفوریک، LAB ، بنزین، تخم‌مرغ نطفه‌دار و تخم‌مرغ خوراکی طبق بخشنامه اخیر صادرات آنها ممنوع شده است.

اکنون پرسش اینجاست که این نهادهای خاص چرا به جای پرونده سازی علیه بازتاب، به هشدارهای به موقع آن گوش ندادند و جلوی از دست رفتن منابع کشور را نگرفتند و اکنون که به نتیجه رسیده اند این تذکر درست بوده است، آیا نباید این رویه غلط پرونده سازی برای منتقدین به جای توجه به هشدارهایشان متوقف گردد؟

 

گفتنی است، در گزارش چندی پیش "بازتاب" آمده بود:

 

در حالی که برخی افراد ناآگاه از اقتصاد، افزایش شدید قیمت دلار و کاهش ارزش پول ملی را فرصتی برای رشد صادرات غیرنفتی می دانند، اطلاعات واقعی نشان می دهد گروه هایی به اسم  صادرات غیرنفتی، در صدد غارت کالاهای موجود در کشور هستند.

کاهش ارزش پول ملی در شرایطی می تواند به رشد اقتصاد غیرنفتی بینجامد که اقتصاد کشور درون زا باشد و کالاها را بدون اتکا به واردات تولید کند. اما در اقتصاد ایران که از نظر مواد اولیه، تجهیزات و سرمایه، تاثیر زیادی از خارج از کشور می پذیرد، افزایش شدید قیمت دلار و کاهش ارزش پول ملی اگرچه در کوتاه مدت به افزایش کاذب صادرات غیرنفتی می انجامد، اما در درازمدت کشور را با کمبود شدید کالا روبرو خواهد کرد.

به طور نمونه گفته می شود در هفته های اخیر با افزایش قیمت دلار، تعداد زیادی از شرکت های خصوصی و به ظاهر خصوصی اقدام به خرید انبوه کالاهای مختلف از شکر، روغن، برنج، گندم و جو تا مواد خوراکی و سایر محصولات کرده اند تا آن را به سایر کشورها به ویژه عراق صادر کنند.

این اقدام در حالی صورت می گیرد که به طور نمونه قیمت تمام شده گندم در بازار ایران که جزو کالاهای وارداتی ایران است، برای کشور حدود 30 سنت در هر کیلو تمام می شود که این قیمت با احتساب دلار 1226 تومانی، حدود 500 تومان می شود؛ اما با احتساب دلار 3 هزار و دویست تومانی بالغ بر هزار و دویست تومان با احتساب هزینه حمل و انبار برای کشور تمام می شود و خریداری گندم و جو از بازار ایران، حتی به قیمت هزار تومان برای صادرات، عملا به غارت کشور منجر می گردد.

به نظر می رسد در این شرایط، با توجه به چند نرخی بودن قیمت دلار، مسئولان کشور بایستی به سرعت نظام صادراتی را مورد تجدید نظر قرار داده تا پدیده ای مشابه صادرات فراورده های نفتی که سود هنگفتی برای قاچاقچیان داشت در مورد سایر کالاها، آن هم با عنوان صادرات غیرنفتی که به آن جایزه هم تعلق می گیرد، اتفاق نیفتد.

این موضوع بایست به ویژه در مورد کالاهایی که کشور خود واردکننده آن است، به سرعت انجام شود تا وارداتی که با دلار 1226 تومانی صورت می گیرد، با دلار سه هزار و دویست تومانی صادر نشده و رانت هنگفت ناشی از آن به جیب مراکزخاص برود.
نیــــــــک نیــــــــــــــــــــوز...
ما را در سایت نیــــــــک نیــــــــــــــــــــوز دنبال می کنید

برچسب : فرهنگی ,خودسانسوری ,اقتصاد ,قیمت ارز, نویسنده : سردبیر نیک نیوز nick بازدید : 332 تاريخ : دوشنبه 15 آبان 1391 ساعت: 0:06